Over mij


Mijn achtergrond

Mijn naam is Romy Nolmans, ik ben opgegroeid in het mooie Belgisch Limburg en woon hier nog steeds. Momenteel bestaat mijn gezinnetje uit Roland, mijn man, onze drie katten Marley, Muis en Maya en natuurlijk mijn allerliefste paardje Illusion. 

Ikzelf heb een achtergrond in de sociale sector en heb een bachelor orthopedagogie & een bachelor maatschappelijk werk. Ik heb altijd gedacht dat ik graag met mensen wilde werken en hen op weg wilde helpen wanneer ze door een moeilijke periode gingen. Het is enorm dankbaar werk en het geeft erg veel voldoening als je iets kan betekenen voor een ander. In mijn dagelijks leven werk ik dus ook nog steeds als maatschappelijk werker.

Het is via mijn zusje dat ik voor het eerst in contact gekomen ben met de paardenwereld op mijn 16e, na één bezoek aan een manege was ik verkocht en zijn deze mooie dieren nooit meer uit mijn hart gegaan. Illusion is mijn eerste eigen paard, mijn zielspaard. Het is een grote vriendelijke BWP reus en hij staat natuurlijk overal ten tonele op mijn website omdat ik o zo trots ben op deze knappe kerel! Het is door hem dat ik zoveel geleerd heb en van de traditionele wereld al heel snel in het natuurlijk paardenhouden ben gevallen zowel qua huisvesting als training én voeding. 

 

                                                  Mijn eerste eigen paard

Illusion is zo een paardje waar letterlijk alles aan scheelt. Nog geen half jaar nadat ik hem had, bleek er vanalles aan de hand te zijn. Hij was erg onrustig, bijterig, boos, gefrustreerd maar hij kon ook zo genieten van mijn aanwezigheid en was zo lief, teder, voorzichtig en gewoon een goede ziel. Het leek alsof het de eerste keer was dat hij ruimte kreeg om zijn emoties te tonen en dat alle opgekropte gevoelens van de voorbije jaren eruit moeste en jeetje wat heb ik dat geweten! Het maakte mij zo onzeker, ik heb mij 100 keer afgevraagd of ik het wel allemaal goed deed. Dit paard gaf zo twee uitersten in zijn gedrag waardoor mijn gevoel zei dat er meer aan de hand was. Uiteindelijk bleek hij dan ook kissing spines te hebben over zijn hele rug, zat zijn volledige nek al vol met artrose en had hij ook een spronggewricht dat hierdoor aangetast werd. Tel daarbij nog eens op dat hij enorm slechte hoeven had, constant te dik en dan weer te dun stond en ook nog eens mega moodswings had. Dit paard had zoveel meer meegemaakt dan ik had kunnen denken.

Ik ben nadien direct aan de slag gegaan met natural horsemanship, clickertraining en ben uiteindelijk beland bij de academische rijkunst. Ik heb sindsdien niet meer gereden met hem. Dit is een droom die ik heb moeten loslaten, met veel pijn in mijn hart. Nu zijn we bezig met veel grondwerk, zowel academisch alsook in vrijheid met clickeren en maken we veel wandelingen in het bos. 

 

Hoe mijn passie is ontstaan

Na een tijdje merkte ik dat we er toch nog niet helemaal waren. Zijn mest was erg wisselend al dan niet met mestwater, hij had regelmatig een painface, zijn vacht was niet mooi en zijn manen erg dun en broos, hij bleef opblazen en dan weer erg mager worden, hij was enorm kieskeurig in zijn voeding en zijn hoeven bleven jaren (tot nu) een probleem. Ik ben mij dan meer en meer gaan verdiepen in natuurlijke voeding en wat heb ik daar allemaal uit mogen leren!

Ik zag en zie mijn paard iedere keer weer wat sterker en gezonder worden. Het zit hem in de kleine dingen zoals een zachtere vacht, iets vollere manen, beter gewicht en zelfs de hoeven gaan éindelijk vooruit! Het is een moeilijk proces geweest gezien hij veel last had en heeft van maagzweren, die overigens erg moeilijk weg te krijgen zijn. Daarbij bleek hij ook een zware KPU te hebben. Door zijn hele verleden en grote metabolische problemen weet ik dat hij nooit meer het perfecte gezonde paard kan worden dat ik wens. Echter kan ik er op deze manier wél voor zorgen dat hij de meest gezonde versie van zichzelf wordt en blijft zolang als ik het geluk heb om hem bij mij te hebben.

Ik vond ons eigen proces zo enorm boeiend dat ik er gewoon mijn werk van moést maken. Dit is mijn passie, hetgeen dat mij energie geeft als niets anders. Zoals een echte Sherlock op zoek gaan naar de onderliggende problemen, de symptomen linken met elkaar en uitzoeken wat de puzzel doet samenvallen én daarbij nog eens een paardje kunnen helpen naar een beter, gelukkiger en gezonder leven. Bestaat er een mooier doel in je leven dan dat? Voor mij dus niet! Ik wil doodgraag anderen kunnen helpen met hetgeen waar ikzelf heel veel moeite mee heb gehad. Ik hoop dat ik veel baasjes zal bereiken en daarbij zoveel mogelijk paardjes zich terug beter in hun vel kan laten voelen. 


Opleidingen

Cursustraject: 'Wat wel, wat niet en waarom?' van Tessa Peters - Horse & Feel

'Healthy horse series part one: Feeding horses fit' van Christina Fritz

'Healthy horse series part two: Early markers and metabolic diseases' van Christina Fritz

'Healthy horse series part three; Horse types and their typical health issues' van Christina Fritz

Lecture 'EMS and pseudo EMS: The rolypoly pony' van Christina Fritz

Lecture 'Equine cushing syndrome' van Christina Fritz

Lecture 'Chronic airway issues: Why the coughing does not stop' van Christina Fritz

Lecture 'Laminitis' van Christina Fritz

Online dual whole horse and zebra dissection van Thirza Hendriks & Zefanja Vermeulen

Webinar 'KPU' van Jantine Steehouder

Themadag 'Natuurlijke voeding' van de Blauwe Hengst

Themadag 'Natuurlijke voeding in de praktijk' van de Blauwe Hengst

Themadag 'Insulineresistentie' van de Blauwe Hengst

Themadag 'Blessures en herstel' van de Blauwe Hengst

Lezing chronisch progressief lymfoedeem van dierenarts Marieke Brys

Orthomoleculaire basisopleiding van de Blauwe Hengst

Orthomoleculaire vervolgopleiding van de Blauwe Hengst

Geplande opleidingen

Gemmotherapie 1&2 van de Blauwe Hengst

Manuele lymfe drainage van de Blauwe Hengst

Opleiding kruidengeneeskunde voor dieren van Silverlinde

The horse inside out van Zefanja Vermeulen

Elke opleiding van Christina Fritz die ik kan vinden! :)