Call us

Zichtbaarheid op de weg

Wanneer de dagen korter worden, gebeurt het vaker dat er bij schemering of zelfs in het donker paardgereden wordt. Hoewel ruiters zelden vergeten zich te kleden op koud of regenachtig weer, hebben weinigen de reflex om zich te voorzien van passend materiaal bij verminderde zichtbaarheid. Dat kan ten eerste gevaarlijk zijn, maar je bent in die gevallen ook niet wettelijk in orde. Je leest er in dit kennisdossier alles over.


Wettelijke verplichtingen

Als ruiter en menner ben je verplicht om op momenten waarop de zichtbaarheid minder is dan 200 meter, jezelf of je koets te voorzien van een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan. De zichtbaarheid kan beperkt zijn zowel tijdens het vallen van de avond als ’s ochtends of soms zelfs overdag (denk bijvoorbeeld aan mist).

De lichten moeten aan de linkerkant van de koets of ruiter (bv. arm of been) bevestigd zijn en het achterlicht moet al zichtbaar zijn van op een afstand van 100 meter. Voor koetsen zijn er nog bijkomende verplichtingen: zij moeten ook te allen tijde voorzien zijn van driehoekige reflectoren achteraan.


Tips om je zichtbaarheid te verhogen

Hoewel er verder geen strikte wettelijke verplichtingen zijn, wordt wel ook vereist dat ruiters duidelijk maken dat ze zich met een paard op de baan begeven. Dit kan met behulp van reflecterende, fluorescerende of lichtgevende accessoires. Koetsiers die met een meerspan rijden, moeten al hun paarden voorzien van reflecterend, fluorescerend of lichtgevend materiaal zodat bestuurders de lengte en breedte van het span kunnen inschatten.

Verlichting

In heel wat ruiterwinkels vind je verschillende lichtsystemen die je kan bevestigen aan je helm, been of rond je arm. In noodgevallen kan je reguliere ledlampjes gebruiken.Reflecterend en fluoriscerend materiaal

Jezelf en je paard zichtbaar maken in het verkeer met behulp van reflecterend en fluoriscerend materiaal, kan je op heel veel verschillende manieren. Een lijst van accessoires die je kan aankopen:
 • Fluorescerende / reflecterende strips die je aan je armen en benen kan bevestigen, maar ook aan de benen van je paard
 • Een fluorescerend / reflecterend uitrijdeken
 • Een fluorescerende / reflecterende staartbeschermer voor je paard
 • Frontriemstrips en teugelstrips
 • Fluorescerend / reflecterend veiligheidshesje / regenbroek / helmhoes / jas / broek
 • Fluorescerende / reflecterende bandages / halsters / zadeldoeken / pijpkousen / oormutsje / touw

Je leest het: alles kan! Tot en met fluorescerende zwepen. Geen excuses dus om niet goed aangepast de baan op te gaan. Dit jaar ontwikkelde Paardenpunt Vlaanderen zelfs speciale fluohesjes voor ruiters met op de achterkant het opschrift 'Paard op de baan? Kalm aan!'. Je koopt jouw hesje hier. 

Wat koetsen betreft valt het trouwens ook aan te raden om oranje reflectoren te voorzien aan de zijkant van de koets, op een hoogte tussen 40 en 120 centimeter.


Tot slot

Jezelf goed kenbaar maken in het verkeer is niet enkel een kwestie van wetten nakomen, je moet het ook doen uit eigenbelang en voor de (mentale en fysieke) gezondheid van je paard.  Veel weggebruikers verwachten zich niet aan een dier op de openbare weg en wanneer ze te laat opmerken dat het om een paard en niet om een fietser gaat, kunnen ze hier onmogelijk optimaal rekening mee houden door te vertragen en afstand te houden.

Als je kan, probeer dan rijden in het donker op de openbare weg te vermijden. Indien het niet anders kan, geeft Paardenpunt Vlaanderen je nog deze tips:

 • Begeef je op goed verlichte wegen.
 • Draag reflecterend materiaal ter hoogte van autolichten. Zo kaatsen zij het licht het felste terug.
 • Draag ook reflecterende/fluorescerende/lichtgevende accessoires ter hoogte van een fietser. Aangezien automobilisten steeds verwachten om fietsers tegen te komen zijn ze hier extra alert voor.
 • Bij schemering zien automobilisten veel beter lichte dan donkere kledij.
 • Wil je dat je op tijd gezien wordt zodat een aanrijdende automobilist nog voldoende tijd heeft om te stoppen, draag dan altijd reflecterend materiaal. In de dimlichten van een aanrijdende auto ben je met reflecterende accessoires meestal zichtbaar van op 150 meter afstand. Vergeet daarbij niet dat auto’s, motors, enz.. een langere remafstand nodig hebben bij hogere snelheden en slechte weersomstandigheden.
 • Niet alle reflecterende producten zijn van gelijkwaardige kwaliteit. Wanneer ze aan de Europese normen voldoen zal je er de letters “CE” op terugvinden. Op bijvoorbeeld kledij met ingewerkte reflecterende stroken zal je het CE-tekenechter vaak niet terugvinden. In dergelijke gevallen kan de prijs soms een leidraad zijn. Degelijk reflecterend materiaal is immers vaak redelijk kostelijk. Denk er wel aan: Gezien het om je veiligheid gaat is het wel een slimme investering.
 • Onthoud altijd: Wanneer jij een andere weggebruiker ziet, betekent dit niet zeker dat hij/zij jou ook gezien heeft.
 • Rij preventief: Hou je aan de verkeersregels en tracht niets te doen dat de andere weggebruikers niet van je verwachten.


Bron: Paardenpunt Vlaanderen
Foto's: Paardenpunt Vlaanderen | Divoza | Ruiterhart

Verder lezen

De wegcode voor ruiters - Sport en Verkeer

Overzicht informatiebronnen paarden op de weg - Paardenpunt Vlaanderen

Zichtbaarheid op de weg - Paardenpunt Vlaanderen

Wil je graag met je paard op de baan gaan maar weet je niet goed of jullie hier klaar voor zijn? Wil je graag begeleid worden door een opgeleid en verzekerd instructeur? Zoek dan via onze zoekmachine de professional die het beste bij je past. 
edit afsluiten