Call us

Je paard trainen zonder kracht te gebruiken


Saskia was een paardenmeisje en sportruiter in hart en nieren toen ze op zestienjarige leeftijd begon te merken dat haar fysieke kracht verminderde. Het bleek het gevolg te zijn van een genetische bindweefselaandoening. Paardrijden leek in de toekomst niet meer mogelijk te zijn door de grote risico's. Toch vormt Saskia twintig jaar later een uniek duo met haar paard Ripley. En vond ze niet alleen een manier om haar hobby verder te blijven uitoefenen, maar ook om anderen te helpen bij het trainen van hun paarden.

Ze vertelde aan mij haar boeiende verhaal voor het CAP magazine van januari 2020, waarin je het volledige interview kan terugvinden. Sneak peak: 

Hoewel de zoektocht van Saskia begon vanuit een noodzaak om anders met paarden om te gaan, werd al snel duidelijk dat er ook bijkomende voordelen aan waren. Uiteindelijk werd het dan ook echt een keuze om zonder 'duwen en trekken' om te gaan met paarden. Zowel in het grondwerk als tijdens het rijden. Saskia "Veel te vaak zie ik nog ruiters die de strijd aangaan met hun paard. Dat is jammer, want ik heb gemerkt dat je er echt een 'samenspel' van kan maken. Door paarden inspraak te geven in trainingen, worden ze enthousiaster en vrolijker. Ze durven zelf initiatief nemen en uiteindelijk krijg je daardoor nog veel meer terug dan je gevraagd hebt. Ook op momenten dat ze iets moeten doen watze misschien minder leuk of moeilijker vinden is het perfect mogelijk om hen daardoor met kleine, subtiele signalen of handgebaren te sturen." 


Op zoek naar een instructeur zoals Saskia?
Raadpleeg de profielen van onze leden via onze zoekmachine. 
edit afsluiten