Call us

Lid in de kijker: Equine Health Care


Sarah en Martin werken onder de leuze “een gezond paard, onze uitdaging”. Martin is humaan fysiotherapeut en dierfysiotherapeut, Sarah is humaan osteopaat en behaalde ook het diploma Equine Osteopathy. Beiden specialiseerden ze zich daarbij in Dry Needling. Hoewel ze zelf een stevig gevulde rugzak hebben aan kennis, werken Martin en Sarah ook nog steeds graag samen met dierenartsen en andere professionals, allemaal binnen een transparant proces over wat ze vaststellen en hoe ze het paard behandelen.
 

Op basis van hun ervaringen gingen Martin en Sarah in hun behandelplannen bovendien ook sterk de nadruk leggen op revalidatie(training) en enkele jaren geleden introduceerden ze bijkomend het concept ‘functioneel trainen’.


Je kan een paard namelijk wel eenmalig (of herhaaldelijk) laten behandelen, wanneer het paard vervolgens op dagdagelijkse basis terug  verkeerd aangeleerde bewegingen maakt, wordt het moeilijk om het paardenlichaam optimaal functionerend te houden. Het is dus noodzakelijk dat eigenaars na een behandeling bijkomende oefeningen doen om het paard gebruik te laten maken van al zijn fysieke mogelijkheden.

Door het uitvoeren van deze oefeningen worden nieuwe, goede bewegingspatronen opgeslagen in de hersenschors en wordt het voor een paard een automatisme om zich op een juiste manier te bewegen. De basis van deze functionele bewegingen? Zinvolle bewegingspatronen zoals paarden die ook zouden uitvoeren in de natuur.


Martin en Sarah behandelen niet alleen zelf paarden, ze vertaalden hun kennis in opleidingen tot Equine Health Care (advanced) Practitioner. Het idee om deze opleidingen aan te bieden is ontstaan vanuit de vaststelling dat veel van wat in de paardenwereld verteld wordt in relatie tot de gezondheid van paarden, een overname is van de humane kennis: 

"Die humane kennis wordt dan toegepast op het paard. Binnen Equine Health Care zijn we van mening dat een paardenlichaam anders in elkaar zit dan een mensenlichaam, en dat ze zodoende op een verschillende manier behandeld moeten worden, met een techniek die effectief is voor het paardenlichaam.”

Het doel van de opleiding is om competitieve therapeuten op te leiden die beschikken over gerichte kennis en vaardigheden om het paard te behandelen. Dat onderscheid in kennis verzekeren Martin en Sarah door hun opleidingen modulair op te bouwen. 

“De basic module is eigenlijk een module die iedere paardenbezitter of liefhebber zou kunnen volgen”. Tijdens de basiscursus verwerven cursisten kennis over de anatomie, fysiologie, biomechanica, neurologie en pathologie van het paard.


Daarna volgt pas de module tot practitioner en eventueel advanced practitioner. In de eerste module leer je paarden te behandelen, de tweede module houdt een specialisatie in. Thema’s die aan bod komen naast het aanleren van eigenlijke fysiologische en osteopathische technieken zijn onder andere (maar niet uitsluitend) anatomie, biomechanica, gebitsverzorging, zadelfitting en revalidatietraning

Martin en Sarah zijn zelf de hoofddocenten, maar ze werken samen met verschillende andere professionele dienstverleners voor specifieke onderdelen van de opleiding. Het resultaat hiervan zijn deskundige dienstverleners met een waaier aan kennis en vaktechnische vaardigheden, die paarden op een methodologische en (indien nodig) revalidatiegerichte manier kunnen behandelen.

Dus, heb je nood aan een resultaatgericht behandelplan voor je paard of heb je zin om, al dan niet in professionele context, bij te leren over het paardenlichaam en over hoe je een paard kan helpen optimaal te bewegen? Equine Health Care kan je zeker verder helpen!

Je vindt het profiel van Equine Health Care terug via deze link; hun cursussen en evenementen vind je terug op de pagina Workshops en Cursussen. De basic cursus gaat terug van start op 1 februari te Balen (Be).
edit afsluiten