Call us

Lid in de kijker: Equine Bitfitter Géraldine Vandevenne.Géraldine Vandevenne is al 16 jaar gebitsverzorgster,
maar werd 5 jaar geleden ook bitfitter 
omdat ze tijdens het uitvoeren van een gebitsverzorging regelmatig geconfronteerd met vragen rond het al dan niet passen van een bit. Vanuit haar opleiding als gebitsverzorger had Géraldine niet voldoende informatie om altijd juist te kunnen antwoorden op deze vragen en dus ging ze op zoek naar meer informatie specifiek over dit thema. Géraldine volgde verschillende opleidingen in het buitenland, zoals een opleiding in Nederland en Groot-Brittannië over zowel het passen van bitten, hoofdstellen als over voeding.

Het doel van een goede bitfitter is om onafhankelijk en objectief het juiste materiaal aan te raden voor het betreffende paard en de ruiter of menner met het oog op het vermijden van letsels bij het paard, het optimaliseren van de veiligheid, betere prestaties van het paard te bewerkstelligen en het welzijn van het paard te bevorderen.

Bij een consultatie gebeurt er daarom altijd eerst een algemene anamnese van het paard: hoe is het paard opgeleerd, hoe ervaren is het paard, zijn er gezondheidsproblemen? Daarna wordt een check-up uitgevoerd van het hoofd, de mond en het gebit. Hierbij wordt aandacht besteed aan tekenen van letsel.

Wat Géraldine vindt van de stelling: “Bit of bitloos”? De keuze moet aangepast zijn aan zowel paard en ruiter. Er zijn bijvoorbeeld ruiters die angstig worden wanneer ze zonder bit rijden, in dat geval is bitloos geen betere keuze. Géraldine zou bitloos wel zeker aanraden wanneer een paard tekenen van zware letsels in de mond vertoont, eventueel tijdelijk.

Hoe dan ook moet het materiaal steeds aangepast zijn aan het paard. Een bit moet aangepast zijn aan de anatomie van de mond van het paard, maar ook aan de discipline, de hand van de ruiter, het type rijschool. Een bit mag geen letsels veroorzaken. Een goed bit of hoofdstel is er een die het paard niet hindert en die een fijne communicatie tussen paard en ruiter mogelijk maakt. Géraldine heeft zelf al mogen ervaren dat een passend bit en/of hoofdstel ervoor kan zorgen dat problemen als ataxie, manken en headshaking opgelost worden. Ze vindt zelf veel voldoening als ze ruiters met plezier ziet rijden met hun paard. Géraldine maakt daarbij geen onderscheid tussen recreatieve ruiters of mensen die Grand Prix rijden met hun paard: het welzijn van het paard en het plezier van de ruiter staan voorop op elk niveau en in elke discipline.

Naast individueel mensen helpen, wil Géraldine met haar bedrijf Equine Bitfitter zoveel mogelijk mensen bewustmaken van het belang van passend materiaal voor een paard. Ze geeft daarom ook graag lezingen, schrijft artikels, organiseert workshops en cursussen. Wil je dus meer te weten komen over het belang van een passend hoofdstel en/of bit, neem dan zeker contact op met Géraldine. 


Vraag je je af of jouw bit of hoofdstel goed past? Enkele kenmerken die kunnen wijzen op een slecht passend bit/hoofdstel zijn de volgende:

  • Letsels in de mond, de mondhoeken of op het   neusbeen
  • Nekproblemen,
  • Manken,
  • Headshaking of kantelen van het hoofd,
  • Tong uit de mond, bijten op het bit, bit vastnemen, bit ontwijken,
  • Ongelijk zijn in de mond,
  • Rug hol houden
  • Te weinig amplitude in de beweging.

Vertoont je paard een van deze kenmerken? Dan kan het zeker geen kwaad Géraldine eens te contacteren voor een consultatie, ze komt in heel Vlaanderen. Meer info via haar profiel of haar website www.equibitfit.com.

edit afsluiten