Call us

Algemene informatie

Welkom op de website van Horse & Health! Op deze pagina vind je alle informatie over het project die er te vinden valt, in de volgende volgorde:

 • Over mezelf en het ontstaan van Horse & Health
 • Informatie voor bezoekers
 • Informatie voor dienstverleners
 • Missie en visie

Over mezelf en het ontstaan van Horse & Health

De paardenwereld is al meer dan 16 jaar mijn thuis. Vijf jaar geleden kocht ik mijn eerste eigen paard, Concrete Z. Twee jaar geleden kwam daar mijn lieve pony Amber bij. Beiden kocht ik met gekende gebreken: agressie, hoefkatrol, scheefheid, blokkades, zware hoefbevangenheid, ... Ik leerde doorheen de jaren fantastische mensen kennen die ons enorm verder geholpen hebben, maar ik maakte ook veel fouten en wist vaak niet bij wie ik terecht kon voor de best mogelijke hulp voor mijn paarden.

Horse & Health is oorspronkelijk ontstaan vanuit deze ervaring dat het niet altijd makkelijk is de juiste persoon te vinden wanneer je met een probleem zit met je paard, maar ook vanuit het idee dat mensen die fantastisch werk leveren in de paardenwereld meer zichtbaarheid verdienen. Horse and Health is er om de zoektocht naar de beste mensen in deze sector te vergemakkelijken.

Het idee maakte van mij een echte student-ondernemer. Ik ging mijn studie tot criminoloog combineren met het oprichten van Horse & Health. Ik voerde onder andere marktonderzoek uit. Vooral een vraag naar kwaliteit binnen de sector kwam naar voren bij de dienstverleners die bevraagd werden, want tenslotte kan iedereen zich lesgever, stalbaas, bekapper of osteopaat noemen. Echter, wat is kwaliteit, en hoe ga je kwaliteit bepalen binnen deze sector? Ook was er vraag naar meer samenwerking in de sector. 

Paardeneigenaren die bevraagd werden, beaamden dat het moeilijk is om goede dienstverleners te vinden, tenzij je zelf een uitgebreid persoonlijk netwerk hebt waar je op terug kan vallen. Veel reclame binnen de paardensector verloopt via-via. Je lesgever raadt een bekapper aan, je dierenarts kent nog wel een goede osteopaat... Nieuwe mensen leren kennen blijkt echter een pak moeilijker, en risicovoller. Bepaalde dienstverleners ervaren bovendien ook dat ze hierdoor steeds in dezelfde groep mensen of regio klanten vinden. 


Met Horse & Health heb ik allerminst de ambitie te bepalen wie goed is, en wie minder goed. Wie ben ik om te beslissen wat kwaliteit is en wie al dan niet kwaliteit levert. Met Horse & Health wil ik mij daarom in eerste instantie inzetten om de sector meer transparant te maken. Via mijn platform wil ik een overzicht bieden van wie diensten aanbiedt binnen de sector, welke diensten bestaan, welke opleiding mensen genoten hebben en welke prijs ze vragen voor hun diensten. 

Om toch al een invulling te geven aan het begrip kwaliteit, heb ik ervoor gekozen enkel mensen toe te laten die officieel ingeschreven zijn als zelfstandige, die verzekerd zijn, die diploma's hebben voor de diensten die ze aanbieden, en die onze ethische code onderschrijven. Een ethische code die zoveel mogelijk gebaseerd is op bestaande kennis over paardenwelzijn, waarin het paard centraal staat. 

Daarnaast kunnen paardeneigenaren en andere geïnteresseerden door middel van de zoekmachine eenvoudig dienstverleners zoeken over heel Vlaanderen. Zo wil ik met Horse & Health ook de toegankelijkheid van de diensten verhogen en onze bezoekers helpen bij het vinden van een goede dienstverlener.

Met Horse & Health hoop ik bij te dragen aan de verder ontwikkeling van de paardensector als sector waar kwaliteit en samenwerken centraal staan. 

Informatie bezoekers: werking zoekmachine

Vind via de handige zoekmachine snel en makkelijk de dienstverlener die je zoekt! 

Horse & Health bestaat in eerste instantie uit een  platform met een handige zoekmachine, waarmee het mogelijk wordt een dienstverlener te vinden die past bij de noden en wensen die jij en jouw paard hebben. Naast allerhande diensten die voornamelijk gerelateerd zijn aan het welzijn van het paard, vind je ook dienstverleners terug die zich inzetten voor het welzijn van mensen en bij hun hulpverlening gebruik maken van paarden. Je krijgt een idee van de diensten die er bestaan, welke prijzen verschillende dienstverleners vragen en welke opleidingen ze gevolgd hebben. 

Het is voor bezoekers bovendien mogelijk om feedback te geven over een dienstverlener op het platform. Je vindt onderaan elk profiel een knop waarmee je ons kan laten weten wat je van een bepaalde dienstverlener vindt.   

Hieronder vind je een filmpje en uitleg over hoe de zoekmachine juist werkt. Geen zin in een filmpje? Lees dan gewoon onder het filmpje verder. 

Tip, zet het filmpje op groot scherm en in HD!


In de zoekmachine vind je 5 categorieën: 

 • Reguliere gezondheidzorg: hier vind je dierenartsen, zadelpassers, tandartsen, bitfitters, vervoer en bekappers/hoefsmeden. Alle goed gekende diensten dus!

 • Aanvullende gezondheidszorg: in deze categorie vind je alle vormen van zorg terug, die je paard kunnen ondersteunen in zijn gezondheid en presteren zoals osteopathie, shiatsu, acupressuur, sportmassage, chiropractie en nog veel meer!

 • Paardvriendelijke instructie: op zoek naar een lesgever die het welzijn van jouw paard op de eerste plaats zet? Die vind je onder deze categorie! Kies een thema zoals springen, working equitation, dressuur, western, ...

 • Stalling: deze categorie spreekt voor zich, zoek een stalplaats die bij jou en jouw paard past!

 • Therapie met paarden: deze categorie is minder bekend, maar zeker niet minder bemind! Je vind er namelijk alle vormen van gezondheidszorg voor mensen terug, waarbij paarden gebruikt worden! Je weet wel wat ze zeggen... De beste therapeut heeft vier benen en een zachte vacht!

Op een profiel vind je de contactgegevens van een dienstverlener, sfeerbeelden, een locatie, prijscategorie en welke diploma's de dienstverlener heeft. Dienstverleners kunnen daarnaast ook evenementen toevoegen die ze organiseren of waar ze aan deelnemen en ze kunnen ook aangeven met wie ze samenwerken.

Vergeet bij het gebruik van de zoekmachine nooit je locatie op te geven (de naam van je gemeente), anders zie je geen resultaten!  

Een overzicht van alle aangesloten dienstverleners vind je hier. 
Problemen of vragen? Contacteer ons via contact@horseandhealth.be of 0476 32 51 92.  

Informatie Dienstverleners

Horse & Health bestaat in eerste instantie uit een digitaal platform. Voor dienstverleners wordt voorzien in de mogelijkheid om een persoonlijk profiel aan te maken, welke opgenomen wordt in een databank. Jouw diensten worden vervolgens toegankelijk gemaakt voor de bezoekers van de website door een overzichtelijke zoekmachine te voorzien, waarmee zij gericht een dienstverlener kunnen zoeken die bij hun noden en wensen aansluit. Horse & Health fungeert op die manier dus als een promotieplatform: je kan zowel je diensten als workshops en evenementen kenbaar maken via het platform en gevonden worden door eenieder die de website bezoekt. Zo worden diensten binnen de paardensector toegankelijker gemaakt. 

Kwaliteit is een begrip dat onderhevig is aan verschillende opvattingen. Bepalen wie goed of slecht is, is iets waar Horse & Health zich uitdrukkelijk van wil distantiëren. Om die reden kiezen we voor de term transparantie. Er werd echter wel gekozen om te werken met drie basiscriteria. We verwachten het volgende van dienstverleners lid willen worden:

Het derde criterium, dat betrekking heeft op de gebruiksvoorwaarden en de ethische code, is gebonden aan de visie van Horse & Health. Kort kan toegelicht worden dat we ervoor gekozen hebben dierenwelzijn centraal te plaatsen. Daarnaast bevat de ethische code enkele algemene bepalingen die betrekking hebben op professionaliteit ten aanzien van klanten.

Lees deze ethische code zeker wanneer je overweegt lid te worden van ons platform. Je kan de gebruiksvoorwaarden hier raadplegen, de ethische code vind je hier terug.

Het platform functioneert op basis van jaarlijks lidgeld. Vanaf 10/2018 bedraagt het lidgeld 75 euro per jaar. Een actief lidmaatschap houdt het volgende in:  

 • Je krijgt een persoonlijk profiel op de website van Horse & Health
 • Je wordt bij aanvang van je lidmaatschap voorgesteld op de Facebookpagina van Horse & Health.
 • Je wordt toegevoegd aan de ledengroep van Horse & Health op Facebook.
 • Jouw evenementen worden opgenomen in de evenementenagenda op de website en op de Facebookpagina van Horse & Health.
 • Je kan gratis deelnemen aan de netwerkdagen die georganiseerd worden door Horse & Health.
 • Je krijgt 10% korting op jouw aankopen bij Natuurlijk Goed (Sint-Niklaas); we zijn ondertussen nog enkele leuke bijkomende partnerships verder aan het uitwerken!
 • Indien je dit wenst kan je blogberichten aanbrengen die op de blog en Facebookpagina van Horse & Health geplaatst worden.

Vanaf april 2018 kan je je ook registreren als passief lid. Passieve leden betalen 35 euro per jaar. Een passief lidmaatschap houdt het volgende in:

 • Je krijgt een persoonlijk profiel op de website van Horse & Health dat opgenomen wordt in de zoekmachine op de website.
 • Je wordt bij de aanvang van je lidmaatschap ook voorgesteld op de Facebookpagina van Horse & Health.
 • Je wordt toegevoegd aan de ledengroep van Horse & Health op Facebook.


Het passief lidmaatschap wordt geïntroduceerd voor hen die geen interesse hebben in het offline gedeelte van het Horse & Health, mensen die weinig of geen evenementen organiseren en/of mensen die op dit moment nog twijfelen of een actief lidmaatschap iets voor hen is. Als passief lid zal je voor slechts 15 euro kunnen deelnemen aan de netwerkdagen die georganiseerd worden door Horse & Health

Indien een lidmaatschap je aanspreekt en je mee wil instappen in dit initiatief om de sector transparanter, toegankelijker en professioneler te maken, kan je je hier registreren. Je krijgt onmiddellijk toegang tot je profiel, de publicatie van je profiel vindt plaats na de betaling van het lidgeld. Meer uitleg over het registratieproces zelf vind je hier.  


Een overzicht van alle aangesloten dienstverleners vind je hier. 
Problemen of vragen? Contacteer ons via contact@horseandhealth.be of 0476 32 51 92.

Visie en missie


Visie

 • Horse & Health draagt waarden als kwaliteit, professionaliteit, diervriendelijkheid en holisme hoog in het vaandel.

 • Horse & Health wil bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de paardensector op vlak van kwaliteit en samenwerking

 • Horse & Health wil dierenwelzijn op de voorgrond plaatsen binnen de dienstverlening in de paardensector.

 • Horse & Health wil een bemiddelende instantie zijn tussen dienstverleners en andere partners binnen de sector voor de verdere ontwikkeling van de sector


Missie

 • Horse & Health wil de paardensector meer transparant maken en op die manier proberen de kwaliteit van de aangeboden diensten binnen de sector verhogen. 

 • Horse & Health voorziet in een platform voor alle vormen van dienstverlening wat betreft gezondheidszorg, instructie/coaching en stalling in de paardensector en zet zich hiermee in voor de verdere professionalisering van de sector.

 • Horse & Health wil door middel van een online zoekmachine de toegankelijkheid van bovengenoemde vormen van dienstverlening vergroten door het zoeken naar een juiste dierenarts, behandelaar, lesgever of stalling te vergemakkelijken.

 • Horse & Health promoot de dienstverleners die lid zijn van het platform. 

 • Horse & Health zet het welzijn van het paard altijd, en zonder voorwaarden, op de eerste plaats. In eerste instantie door de ontwikkeling en hantering van een ethische code voor de leden van het platform.

 • Horse & Health tracht zijn doelstellingen steeds te bereiken door middel van dialoog met de dienstverlenende sector en andere relevante partners. Constructieve relaties met partners vormen een prioriteit. 

edit afsluiten