Behandeling
Hoewel horzellarven in bepaalde gevallen tot veel schade kunnen leiden, zijn zowel de eitjes als de larven makkelijk te bestrijden. Een eerste stap daarin is preventie, maar na een besmetting kan ontwormen nog steeds redding brengen.
Preventie
Horzeleitjes zijn, wanneer ze zich nog op de vacht bevinden, simpel te behandelen. Door de horzeleitjes preventief te verwijderen van het lichaam van je paard voorkom je elke vorm van schade, zowel in de mond als in de maag.
Het verwijderen van horzeleitjes kan op verschillende manieren. Je kan het bijvoorbeeld doen met een puimsteen. Deze worden doorgaans gebruikt om losse haren bij paarden te verwijderen, maar ze kunnen dus ook perfect dienen om horzeleitjes te verwijderen op grotere effen oppervlaktes.
Het verwijderen van de eitjes kan ook met een speciaal horzelmesje. Let bij gevoelige velletjes wel op met een horzelmesje: omdat het mesje scherp is en je vaak meerdere keren over de vacht van je paard gaat, kan dit soms irritatie opleveren.
Heb je geen puimsteen of horzelmesje bij de hand? Horzeleitjes laten ook makkelijk los wanneer je de vacht van je paard wast met lauw water met een beetje azijn.
Om te vermijden dat horzeleitjes zich (terug) nestelen op de benen van je paard, kan je er antiklit- of glansspray op spuiten of de benen scheren. Zowel de glansspray als het scheren van de benen, zorgen ervoor dat de eitjes minder grip hebben op de vacht en dus minder goed kunnen blijven hangen op de benen van je paard.
Op lange termijn is het tot slot belangrijk regelmatig de mest van paddock of weide te verwijderen. Wanneer de horzellarven geen kans krijgen om zich in de grond te nestelen, kunnen ze zich niet ontwikkelen tot volwassen horzels en kunnen de vrouwelijke larven dus aan het einde van de volgende zomer geen eitjes leggen.