Call us

Giftige planten en gezonde natuurlijke snacks voor jouw paard

Het is belangrijk te weten welke planten en bomen giftig zijn. Je paard kan ze namelijk niet enkel tegenkomen op de weide, maar bijvoorbeeld ook op buitenrit. Doorgaans hebben giftige planten een onaangename smaak of geur, waardoor paarden er niet van eten, maar soms gaan paarden toch in de fout… 

Giftige planten

De waarschuwende smaak of geur van planten kan bijvoorbeeld verminderen na hakselen of drogen. Jonge paarden, paarden die op een weide staan met weinig gras of paarden die lange tijd op stal hebben gestaan, zijn daarnaast minder kieskeurig.

Gelukkig is slechts een klein percentage planten giftig voor paarden en de belangrijkste twee heel erg giftige planten in België zijn het Jakobskruiskruid en Taxus! Recent werd ook ontdekt dat de zaden, zaaiingen en bladeren van de Esdoorn heel erg giftig zijn voor paarden. Het voorjaar en de start van de herfst zijn de grootste risicoperiodes. 

Daarnaast kan je als stelregel onthouden dat planten die in de winter groen blijven, doorgaans giftig zijn. Eiken- of beukenbomen zelf zijn geen probleem, het zijn de vruchten (eikels en beukennootjes) en van de eikenbomen de jonge blaadjes die giftig zijn. Als je deze boomsoorten kan afrasteren in de herfst, wanneer de vruchten vallen, is het geen probleem als ze naast de weide staan. 

Op wandeling dien je natuurlijk wel goed op te letten: beukennootjes en eikels kunnen al giftig zijn na het opeten van een kleine hoeveelheid.

Gezonde snacks voor jouw paard

Gelukkig zijn er ook planten die net héél gezond zijn voor jouw paard. Het waarschijnlijk veruit bekendste voorbeeld is de wilg. Paarden eten erg graag wilgentakken, als je er een paar kan bemachtigen, kan je die doorheen het jaar zeker aan je paard voeren! Ook van de takken van o.a. de berk, de tamme kastanjeboom, de linde en de hazelaar snoepen paarden graag


Maar het kan nog simpeler! Wist je dat de paardenbloem heel erg gezond is voor paarden? De paardenbloem bevat calcium, ijzer en koper. Ook de smalle weegbree, een plant die je vaak langs de kant van de weg vindt, is gezond voor paarden. Deze plant bevat kalium, koper, ijzer, silicium en calcium. 

Heb je echt veel over voor je paard? Dan kan je je handschoenen aantrekken, brandnetels plukken en deze enkele dagen laten drogen. Wanneer de planten iets of wat uitgedroogd zijn, smullen paarden ervan! 

Wil je meer gezonde planten integreren in jouw wei ? Je kan voor meer informatie en advies terecht bij Viva Ranch en Samen op een Goei Wei. Onze partner Natuurlijk Goed kan je eveneens helpen met de praktische uitvoer van aanplantingen. 

Dit artikel werd opgesteld op basis van informatie van: 

  • Paardenpunt Vlaanderen – nuttige kruiden in de paardenwei
  • Samen op een Goei Wei – Risicoplanten voor paarden
  • Viva Ranch – Equi hedges 

Vindt een gediplomeerd en verzekerdinstructeur, voedingsconsulent, osteopaat, sportmasseur, ... voor jou en je paard via de zoekmachine van Horse & Health! 
edit afsluiten