Call us

Gebruikte termen


Hieronder wordt kort uitleg gegeven bij de belangrijkste termen die gebruikt worden doorheen de website.

- ben je een dienstverlener en vul je graag een definitie van een term aan? Stuur jouw definitie door naar contact@horseandhealth.be zodat we ze bij op deze pagina kunnen plaatsen - 

Reguliere gezondheidszorg

= onder reguliere gezondheidszorg vallen alle diensten die verleend worden door dierenartsen, hoefsmeden, bekappers en tandheelkundigen, en het passen van zadels.

Chirurgie
Hoefziekten
Interne geneeskunde
Medische beeldvorming
Orthopedie
Osteopathie
Tandheelkunde 
Voeding

Aanvullende gezondheidszorg

= onder aanvullende gezondheidszorg vallen alle diensten die gericht zijn op de gezondheid van het paard, en die de diensten uit de reguliere gezondheidszorg kunnen aanvullen.

Opgelet! Deze diensten kunnen nooit in de plaats gesteld worden van die van een opgeleid en gekwalificeerd dierenarts! 

Acupressuur
Aquatherapie
Aromatherapie
Bach Bloesemtherapie
Bemer therapie 
Bewegingstherapie
Bioresonantie
Biotensor
Braintraining
Chakratherapie
Chiropraxie 
Cranio-sacraaltherapie
Dierencommunicatie
Dry Needling
Energetische therapie
Equi-chain-taping
Equi-Mano
Equine bodywork 
Equine Hanna Somatics
Equitaping
Essentiële oliën
Evost
Fascia-release
Fysiotechniek 
Fysiotherapie
Fytotherapie
Gedragstherapie
Gemmotherapie
Gezondheidsscan
Guasha
Healing
Hirudotherapie
Hoefrevalidatie
Homeopathie
Hotstone massage
Ionkoort therapie
Jack Meagher therapie 
Kinesiotaping
Kinesitherapie
Kruidentherapie
Lasertherapie
Lymfedrainage
Manuele therapie 
Massagetherapie
Medical taping
Moxa-cupping
Myofascial release
Natuurgeneeskunde
Natuurlijk bekappen
Neuraaltherapie
Oligotherapie
Postural release
Rechtrichten
Reiki
Revalidatie
Shiatsu
Spiermassage
Thuisverpleging
Triggerpoint therapie
Ttouch
Vasculair Autonoom Signaaltherapie
Voeding
Welness
Wet Needling

Paardvriendelijke instructie

= onder paardvriendelijke instructie vallen alle vormen van instructie of coaching waarbij het welzijn van het paard op de eerste plaats wordt gezet. 

Dressuur
Grondwerk
Gymnastiseren aan de hand
Horse Agility
Horsemanship
Houding en zit 
Longeren
Rechtrichten
Schriktraining
Springen
Vrijheidsdressuur
Western
Working Equitation
Zadelmak maken
Trailerladen 

Stalling


Groepshuisvesting paddock / weide met schuilstal = hieronder vallen alle vormen van huisvesting waarbij een paard continu in groep gehuisvest wordt in de buitenlucht, op een paddock of weide, met schuilmogelijkheid.

Individuele box, overdag paddock of weide (apart) = hieronder vallen alle vormen van huisvesting waarbij een paard het grootste deel van de tijd gestald wordt in een individuele box, en enkele uren per dag alleen vrije uitloop krijgt op een paddock of weide.

Individuele box, overdag paddock of weide (in groep) = hieronder vallen alle vormen van huisvesting waarbij een paard het grootste deel van de tijd gestald wordt in een individuele box, en enkele uren per dag in groep vrije uitloop krijgt op een paddock of weide.

Individuele huisvesting paddock/weide met schuilstal = hieronder vallen alle vormen van huisvesting waarbij een paard gehuisvest wordt op een individuele paddock of weide met schuilstal.

Paddock Paradise = hieronder vallen alle vormen van huisvesting waarbij het paard in kudde leeft op een tracksysteem zoals eigen is aan de theorie van het Paddock Paradise.

Hit Aktief-stal / bewegingsstal

Therapie met paarden

= hieronder vallen alle vormen van fysieke en mentale begeleiding waarbij paarden ingezet worden, met een onderscheid tussen vormen van coaching en de effectieve therapie. 

Equine assisted learning = vorm van hulpverlening met paarden gelijk aan EAP qua methodiek en aanpak, maar met een focus op het leren: er zijn uitgesproken opleidingsdoelstellingen. Er wordt naast het paard gewerkt.

Equine assisted psychotherapie = vorm van hulpverlening met paarden waarbij men paarden inschakelt voor emotionele groei en leeprocessen op experiëntiële wijze, waarbij een erkend therapeut en een paardenprofessional samenwerken in de behandeling en in het realiseren van specifieke doelstellingen. Er wordt naast het paard gewerkt. 

Equine assisted therapy / Equitherapie = alle vormen van hulpverlening met paarden waarbij doelgericht gewerkt wordt aan problemen van fysieke, psychische en sociale aard. Er kan zowel op het paard gereden worden als naast het paard gewerkt worden. 

Hippotherapie = alle vormen van fysiotherapeutische hulpverlening waarbij paarden gebruikt worden. Er wordt op het paard gereden en lichamelijke behandeldoelen staan centraal. 

Equine assisted coach  = vormen van hulpverlening met paarden die gericht zijn op het begeleiden en adviseren van een persoon of personen waarbij problemen of ontwikkelingen verhelderd, verder ontwikkeld of opgelost worden. Er wordt naast het paard gewerkt. 

Equicoaching

Paardencoaching = vormen van hulpverlening met paarden die gericht zijn op het begeleiden en adviseren van een persoon of personen waarbij problemen of ontwikkelingen verhelderd, verder ontwikkeld of opgelost worden. Er wordt naast het paard gewerkt. 

Therapeutisch paardrijden = vormen van hulpverlening met paarden waarbij gebruikgemaakt wordt van het paard om de levenskwaliteit van personen met een beperking te verbeteren. Hieronder vallen zowel de therapeutische toepassingen als het aangepast paardrijden. 
edit afsluiten