Call us

Fysiotherapeut, Osteopaat, Jack Meagher therapeut, Sportmasseur, ...
Zie jij de bomen nog door het bos?


FYSIOTHERAPIE

Een dierenfysiotherapeut heeft een aantal middelen ter beschikking voor de behandeling van een paard:

  • Actieve bewegingstherapie (oefeningen aan de hand of onder het zadel).
  • Passieve bewegingstherapie (passief doen bewegen van de ledematen of wervelkolom, stretchen,...), massage en het gebruiken van bepaalde apparatuur: ultrageluidtherapie, warmtetherapie, koudetherapie, lasertherapie, elektrotherapie, magneetveldtherapie.

Fysiotherapie betekent het helpen genezen van letsels door middel van toediening van fysieke prikkels aan het lichaam zoals warmte, koude, elektrische stromen, ultrasoon geluid, laser of ook gespecialiseerde manipulaties en bewegingen.


SPORTMASSAGE

Sportmassage voor paarden wordt gebruikt om blessures en vermoeidheidsverschijnselen, die het gevolg zijn van lichamelijke inspanning, te verminderen. Door een massage kan het paard ontspannen en neemt de spanning in de spieren af.

Zo'n massage helpt bij het sneller afdrijven van spierverzuring, afnamen van spierspanning, verbetering van bloedcirculatie, voorkomen van blessures, sneller herstel van de blessures en algemene ontspanning van lichaam en geest.

Bij een sportmassage wordt er gebruik gemaakt van effleurages (strijkingen), intermitterend drukken, petrissages (knedingen), fricties, tapoteren, vibreren,...

OSTEOPATHIE

Een osteopaat gaat zich ook focussen op het bewegingsaparaat, maar daarnaast ook op het visceraal systeem (organen) en cranio-sacrale systeem (schedel en de wervelkolom met daarin het hersenvocht, vliezen en zenuwstelsel).

Een osteopaat gaat dus naast 'thrusts' en mobilisaties van de wervelkolom en het beendergestel ook kijken of alle organen in balans zin en goed functioneren. Osteopaten leggen een verband tussen blokkades in de wervelkolom en niet goed functionerende organen. Cranio-sacraal therapie zorgt er dan weer voor dat het ritme van het hersenvocht terug hersteld wordt en  dat blokkades hierin opgelost worden.

De osteopaat geneest niet maar moedigt het lichaam aan om zelf te genezen. Dit doet hij door blokkades en bewegingsbeperkingen die een genezing in de weg staan, op te heffen. Hij gebruikt geen invasieve technieken (naalden, chirurgie,...) en geen apparatuur.

Jack Meagher methode

De Jack Meagher methode is een sportmassage die dieper gaat dan een gewone sportmassage. Het kan vergeleken worden met triggerpoint therapie bij mensen of dry needling zonder de naalden. De therapeut gaat op zoek naar knopen in de spieren. Deze knopen zijn namelijk de blokkades in een spier die de spier zijn volledige range of motion doen afnemen.

Deze massage is niet invasief (geen naalden, geen chirurgie) en maakt geen gebruik van apparatuur.

Bij een Jack Meagher behandeling wordt er gebruik gemaakt van diepe druk, cross-frictions en compressies. Een Jack meagher behandeling zorgt voor preventie van blessures, sneller herstel van blessures, verbeterde bloedcirculatie, oplossen van spierblokkades, verhoogde range of motion van de spieren.

SHIATSU

Shiatsu is een vorm van massage die gedaan wordt met de handen, dus zonder apparatuur. Kort gezegd is het japanse acupressuur. In realiteit gaat het veel dieper dan dat. De oorsprong hiervan vinden we bij mensen zelf, die instinctief op plaatsen van pijn hun hand leggen, druk geven of wrijven.

Shiatsu is gebaseerd op de idee dat onze vitale energie, onze "Ki", door welbepaalde kanalen of meridianen in het lichaam stroomt. Door het uitoefenen van druk op welbepaalde punten die op de meridianen liggen, wordt de circulatie van "Ki" of levensenergie gestimuleerd en worden blokkades van de energiestroom opgeheven. Hierdoor kunnen specifieke organen en het lichaam als geheel beter functioneren. Met andere woorden, door verschillende manipulatietechnieken kan de beoefenaar een stimulerend en regelend effect naar een gekweld orgaan of systeem zenden.

Guasha Therapie

Guasha is een schraaptechniek waarbij men met een instrument over het lichaam schraapt. Hierdoor wordt de doorstroming van bloed en van "Ki" of lichaamsenergie verbeterd. Het schrapen is niet enkel gericht op het reguleren van "Ki" en bloed. Het verwijdert ook toxines, versterkt de stofwisseling, brengt het lichaam in balans, herstelt de regulerende functie van de meridianen en verbetert de functie van organen, bloedsomloop, het zenuwstelsel en het endocriene systeem. Doordat Guasha het lichaam helpt revitaliseren en ontgiften, ontstaat er ook een mentale prikkeling. Deze prikkeling stimuleert de verwerking van psychische blokkades die ontstaan door het verdringen van emoties zoals verdriet, angst en woede. 

Equine Health Care Therapie

Equine Health Care therapie is een combinatie van fysiotherapeutische en osteopathische technieken. Ze werd ontwikkeld door Martin en Saskia van Equine Health care. 

 Dit artikel werd geschreven op basis van teksten van Thalya Willems en Katja Goovaerts. Indien je meer informatie wil, kan je bij hen terecht.
Bied jij ook een van deze behandelvormen aan en vind je dat er nog een belangrijk deel van informatie mist of bied je nog een andere behandelvorm aan die binnen dit artikel past? Geef me een seintje via contact@horseandhealth.be. Zo kunnen we samen wat duidelijkheid brengen aan iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet! 
edit afsluiten