Call us
De zin en onzin van vrijheidsdressuurJe kan het echt wel een geluk bij een ongeluk noemen: ondanks drie ongevallen, slaagde Saskia erin van haar paardenpassie haar beroep te maken. Meer zelfs, zonder de boodschap dat ze nooit meer zou kunnen rijden, had ze misschien nooit kennis gemaakt met de Horse Agility Club van Vanessa Bee of les genomen bij Nikki Van Olst op een Horse Boost Camp van I Train My Horse’s Brain.

Drie jaar na haar laatste rugbreuk startte Saskia haar zaak Equinection op, waarmee ze zich vooral richt op instructie in grondwerk, waarvan vrijheidsdressuur een onderdeel is. 
Mensen komen vooral bij haar terecht omdat ze variatie willen in hun training of de weg met hun paard wat kwijt zijn. “Vaak verbaast men zich erover hoeveel werk er kruipt in het aanleren van ‘een kunstje’. Niet alles is mogelijk in één les, en wat een paard kan bereiken op die tijd, verschilt ook nog al eens. Soms komen we toe aan één kunstje, soms aan vijf”. 
Saskia merkte de afgelopen jaren op dat vrijheidsdressuur gezien werd als een trucje wat een paard ‘moest’ kunnen en wat een paard zo snel mogelijk moest leren. Het gevolg hiervan was dat ze vaak paarden zag met lichamelijke en mentale ongemakken, iets waar ze het moeilijk mee had. Een gevoeligheid die extra aangewakkerd werd door haar opleiding bij Anneke Hollanders, waarin anatomie en biomechanica uitgebreid aan bod kwamen. Dit was dan ook de reden om recent de lezing ‘de zin en onzin van vrijheidsdressuur’ te lanceren. Saskia wil graag uitleggen wat nu juist de zin en onzin is van het aanleren van vrijheidsdressuur aan je paard. “En hoe kan je dat beter doen dan tijdens een interactief moment met een tas koffie of thee?” Samen met Jack Meagher therapeute Thalya Willems bokste ze in no-time een leerzame presentatie in elkaar en na een eerste succesvolle lezing op 3 februari 2018, werden al gauw enkele opvolgers ingepland.
Zelf vindt Saskia de uitdaging het leukste aan vrijheidsdressuur
: “Je communicatie verfijnen, inspelen op het karakter en ook de stemming van je paard, je paard motiveren en stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. Telkens ik met mijn paard bezig ben, wil ik mezelf verbeteren om zo de beste trainer te zijn voor mijn paard.” Het grootste voordeel vindt ze dan weer dat ze snel doorheeft wanneer er iets lichamelijk mis is met haar paarden. Wanneer één van haar paarden een oefening plots niet meer correct uitvoert, zoals de klassieke buiging of de jambette, weet ze dat ze hen beter eens lichamelijk laat nakijken om spierproblemen of andere complicaties uit te sluiten.

Hoewel ze samen met haar paard Zyta al Europees Kampioen werd, vindt Saskia trots zijn op zichzelf het moeilijkste. Een eigenschap wat ze ook terug ziet bij anderen in haar omgeving. Dat ze trots is op haar paarden, is vanzelfsprekend. Ze is vooral blij dat hun niet-zo-makkelijke karakter ervoor gezorgd heeft dat ze op een andere manier is gaan denken en doen in de omgang met paarden.

Vrijheidsdressuur is overigens niet alleen leuk en uitdagend, maar ook handig! Doordat Saskia de voorhand en achterhand van haar paard perfect kan sturen zoals ze wil, hoeft ze niet het opstapje naast haar paard te zetten, maar zet ze haar paard naast het opstapje. De Jambette gebruikt ze dan weer na het opstijgen, om er zeker van te zijn dat er geen haartjes of velletjes ongemakkelijk zitten onder de singel. Ook ‘halt’ en het ‘targetten’ (waarbij je vraagt aan het paard om iets aan te raken) kennen haar paarden 200% procent, volgens Saskia een life-saver in spannende situaties.

Binnenkort start Saskia met haar paard Zyta aan de training voor Equi-agility. Dat is hetzelfde als Horse Agility, maar dan op in plaats van naast je paard. Jep, je leest het goed: sinds een jaar vind je Saskia ook weer terug op haar paard!


Wil je zelf meer weten over de zin en onzin van vrijheidsdressuur? Op 24 maart en 21 april organiseert Saskia opnieuw een lezing; op 3 maart kan je bij Saskia terecht voor een lezing rond positieve paardentraining. Meer informatie vind je op haar website www.equinection.be en inschrijven kan je door een mailtje te sturen naar info@equinection.be.


edit afsluiten